İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’ne Nadir Hastalıklar Alanında Uluslarası ‘ERA Chair’ Desteği
Avrupa Komisyonu, Horizon2020 ERA Chair programı çerçevesinde destekleyeceği projeleri açıkladı. ERA Chair; seçilen bilim kurumlarını uluslararası seviyede ileri araştırma ve geliştirme düzeyine taşımak amacıyla kurulan bir programdır. Değerlendirme komitesi; İBG’nin ‘Nadir Hastalıkları Araştırma ve Klinik Ürün Geliştirme’ kapasitesini büyütmek amacıyla sunulan projeye en yüksek puanı vererek tam destek sağlayacağını açıkladı. İBG’de istihdamı sağlanacak ve nadir hastalıklar konusunda uluslararası düzeyde yetkin bir Lider Araştırmacı dışında, projeye İBG’den birçok araştırmacı ve İBG Proje Birimi dahil olacak.
İBG Müdürü ve Nadir Hastalıklar Projesi’nin Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öztürk, “ERA Chair Projesini kazanmamız hem ülke, hem İBG açısından çok anlamlı olan bir gelişmedir. Projeye büyük emek veren değerli araştırma liderleri Stefan Dimitrov, Gerhard Wingender, Neşe Atabey ve Yavuz Oktay başta olmak üzere herkese teşekkür ederim” dedi.
Prof. Dr. Öztürk; “Proje başvurumuzda, başta TÜBİTAK, TÜSEB, İZKA Başkanlık’ları ve nadir hastalıklar hasta dernekleri destek mektupları sağlamışlardır. Ayrıca, ERA Chair başvurumuzun hazırlanması sırasında gereken harcamaları TUBITAK üstlendi. Bu alanda uluslararası bir merkez olma yolunda, ülkemizin bu değerli kurumlarının İBG’nin arkasında olması cesaretimizi artıyor. Burada destek sağlayan bu kurumlarımıza İBG adına teşekkürlerimi sunmak isterim.” diye ekledi.
İBG’de araştırma grup lideri ve ERA Chair Projesi’nin Koordinatörü olan Dr. Gerhard Wingender ise; “Projemizin temel amacı, İBG’nin nadir hastalıklar ile ilgili araştırmalarını güçlendirmektir. Projeye bu yüzden ‘RareBoost’ adını verdik. Nadir hastalıklar; her 2000 insandan birinde, veya daha az oranda görülen hastalıkların genel adıdır. Bu sayı az gibi görünse de, bilinen 6000 adet nadir hastalık çeşidi vardır. Nadir hastalıklardan etkilenen insanların toplam sayısı düşünüldüğünde, bu hastalık grubu insan sağlık ve refahı, ayrıca sağlık sistemleri için kritik öneme sahiptir. Bu hastalıklar nadir görüldükleri için, maalesef bu konuda gerekli olan araştırma ile tanı ve tedavi yöntemlerinin ve ürünlerinin geliştirilmesi çalışmaları hep göz ardı edilmiştir. Bu nedenle nadir hastalıklar aynı zamanda ‘yetin hastalıklar’ olarak da tanımlanmaktadır. Nadir hastalıkların %90’ı için bilinen bir tedavi yöntemi henüz yoktur. Bu dünya çapında 300 milyon kadar hastanın, hastalıklarına uygun bir tedavinin olmaması anlamına geliyor. İBG, bu noktada devreye girmeyi ve bu sayıyı azaltmayı hedefliyor. Böylece, nadir hastalıklara yakalanan daha çok hasta daha iyi tedavi olanaklarına sahip olabilir ve onlar ve yakınlarının çektikleri acı ve sıkıntılar azaltılabilir.” dedi.
İBG Araştırma Programları Direktörü ve ERA Chair Projesinin Yönetim Kurulu’nda yer alan Prof. Dr. Stefan Dimitrov, RareBoost Projesi ile ilgili düşüncelerini, “İBG’nin ERA Chair fonu ile ödüllendirilmesi, onun nadir hastalıklar alanında önemli soruları ele alabilme potansiyelini yansıtmaktadır. Bu destek, İBG’nin nadir hastalıkların genetik ve epigenetiğini daha derin bir şekilde araştırma ve geliştirme kapasitesini arttırmaya yarayacak. Dokuz Eylül Üniversitesi ve ülkenin diğer hastanelerinden doktorlar ile kurduğumuz yakın ortaklıklar; araştırmalarımızın sonuçlarını hastaların yararına dönüştürmemize olanak verecek. Ayrıca bu proje; hem Avrupa hem de Kuzey Amerika’nın nadir hastalıklar konusunda uzmanlaşmış önde gelen tıbbi kurumlarıyla ortaklık kurmamıza yarayacak, bu da ülkemizin tıbbi alandaki araştırmaları için faydalı bir gelişme olacaktır.” şeklinde ifade etti.