HABERLERHABERLER & ETKİNLİKLER

ERDERA Projesi Basın Bülteni

Avrupa Ortaklığı Nadir Hastalık Araştırmalarında Yeni Bir Çağ Açıyor

Avrupa Nadir Hastalıklar Araştırma İttifakı (ERDERA), yaklaşık 380 milyon avroluk bir bütçeyle, Avrupa ve ötesinde nadir hastalıklardan etkilenmiş 30 milyon hastanın hayatını iyileştirme amacıyla bu Eylül ayında başlıyor.

  • Avrupa Birliği’nin Ufuk Avrupa ve Üye Devletleri tarafından desteklenen bu yeni ortaklığını, Fransa Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü- INSERM yönetmektedir.  Bu ortaklık, nadir hastalıkları önleme, teşhis ve tedavi araştırmalarını ileriye taşımak için kamu ve özel sektörlerden 170’ten fazla kuruluşu bir araya getirmektedir.
  • Avrupa Birliği’nin Ufuk Avrupa aracılığıyla bu ortaklığa yaklaşık 150 milyon Avro katkıda bulunması beklenirken, finansmanın geri kalanı üye devletler, Ufuk Avrupa ile ilişkili ülkeler ve kamu ve özel sektör ortaklarından nakdi ve ayni katkı olarak gelecektir.
  • İttifak, tüm bilgi, kaynak ve hizmetleri tek çatı altında toplamak, klinik araştırmaları desteklemek ve yenilikçiliği teşvik ederek Avrupa’yı bu alanda dünya lideri yapmak amacıyla ortak fon EJPRD’yi devralmaktadır.

ERDERA, önümüzdeki on yıl için yol haritasını sunmak üzere 28 Ekim 2024’te bir lansman etkinliği düzenleyecektir.

Günümüzde, yaklaşık 7000 nadir hastalık dünya çapında 300 milyondan fazla insanı etkilemektedir. Ancak nadir ve ultra-nadir hastalıkların çoğunun hala bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalar, bilinen hastalıklar için tipik olarak dört yıl süren uzun bir tanı alma yolculuğuna katlanmakta, ancak hastaların %50’si hiçbir zaman kesin bir moleküler tanı alamamaktadır. Ayrıca, hastaların ve bakıcıların %52’si durumlarının günlük yaşamları üzerinde ciddi bir etkisi olduğunu bildirmektedir.

ERDERA, bu önemli sorunları ele almak üzere AB tarafından daha önce finanse edilen SOLVE-RD, ERICA ve son 5 yıldır devam eden Avrupa Nadir Hastalıklar Ortak Programı (EJP RD) gibi projelerdeki gelişmelerin üzerine inşa etmek üzere oluşturulmuştur. ERDERA, ileri tedavilere odaklanarak, sağlam ve kapsamlı bir veri ve uzmanlık altyapısı ile yenilikçi klinik araştırma hizmetleri geliştirmeye, yeni araştırma projelerine fon sağlamaya, eğitim vermeye ve bulguların hastalar için somut çözümlere dönüştürülmesini hızlandırmaya devam edecektir.

Ayrıca uluslararası ve ulusal nadir hastalıklar araştırma stratejileri konusunda uyumu sağlayacaktır.

İnovasyon, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlik Komisyonu Üyesi Iliana Ivanova şunları söyledi:

Milyonlarca Avrupalı ​​nadir görülen hastalıkların birinden muzdariptir, ancak onların durumlarının yanı sıra önleyici tedbirler, teşhis ve tedaviler hakkında da yeterince bir anlayışa sahip değiliz. Bu aşamada, AB düzeyinde ortak bir politika ve birleştirilmiş kaynaklar büyük bir fark yaratabilir. Yeni ERDERA ortaklığı, Ufuk Avrupa’nın benzersiz potansiyelinden yararlanarak insanların hayatlarını daha iyiye doğru değiştirebilir. Önemli çalışmalarında başarılar diliyorum.

Avrupa’da nadir hastalıklar araştırma ve bakımı üçlü bir misyonla dönüşecek

ERDERA, 2031 yılına kadar tahmini 380 milyon avroluk genel bütçesiyle, yeni tedaviler ve teşhis yolları geliştirmek için hasta odaklı araştırmaları destekleyerek ve sağlık ve araştırma verilerinin, Yapay Zeka’nın (AI) ve dijital teknolojilerin potansiyelinden yararlanarak nadir hastalıklar üzerinde büyük bir etki yaratmayı hedeflemektedir. Bu ortaklık, Nadir Hastalıklar üzerine Avrupa Araştırma Alanı’nın şekillenmesinde önemli rol oynayacaktır. Bu amaçla ERDERA, ulusal ve bölgesel araştırma stratejilerinin koordinasyonunu ve entegrasyonunu, ve kamu-özel sektör ortaklıklarını ve küresel iş birliklerini teşvik edecek, ve bilgiden hastalar için uygulanabilir çözümlere geçişi hızlandıracaktır. Sonuç olarak, bu ittifak Avrupa’yı nadir hastalıklar araştırma ve yenilikçilikte dünya lideri haline getirecek, AB’nin rekabet gücünü artıracak ve istihdam sağlayacaktır.

ERDERA Bilimsel Koordinatörü DariaJulkowska, projeyi bu sözlerle açıkladı:

Üçlü bir misyonumuz var: Bir; nadir hastalık araştırmalarını desteklemek için geniş bir yelpazede yüksek değerli hizmetleri, kaynakları ve disiplinler arası uzmanlıkları bir çatı altında bir araya getirmek, İki; nadir bir hastalıkla yaşayan ve rıza gösteren her hastanın bulunabilir olması ve uygun bir klinik çalışmaya dahil edilmesi sağlanarak klinik araştırmaları artırmak, ve son olarak; yatırım yoluyla ve ayrıca bölgesel, ulusal ve Avrupa araştırma stratejilerini uyumlu hale getirerek ve tüm paydaşlar arasında küresel ölçekte iş birliğini teşvik ederek, inovasyonu ve AB rekabet gücünü artırmak.

Nadir hastalıklar birden fazla bakış açısıyla ele alınacak

ERDERA’da yer alan 1400’den fazla profesyonelden oluşan multidisipliner ekip, klinik öncesi, klinik ve translasyonel araştırma; ilaç geliştirme ve tanı inovasyonu, biyoistatistik; veri ve düzenleme bilimi; araştırma finansmanı, sosyal bilimler ve beşerî bilimler; hasta katılımı veya eğitimi konularındaki uzmanlıklarıyla katkıda bulunacaktır. Ortaklık, dört temel konu etrafında yapılandırılmıştır:

  1. Finansal Destek– ERDERA, uluslararası araştırma projeleri, klinik denemeler ve bilgi alışverişi ve ağ oluşturma girişimleri için finansal destek sağlayacaktır.
  2. Klinik Araştırma Ağı– ERDERA’nın tüm araştırma faaliyetlerini kapsayan bu ağ, teşhis ve klinik deneme hazırlığını artıracak, nadir hastalıkların etkisini değerlendirmeye yardımcı olacak ve ileri tedavilerin geliştirilmesini destekleyecektir. Ayrıca, 2017 yılında sınır ötesi sağlık hizmetlerinde hasta haklarına ilişkin direktif sayesinde kurulan 24 Avrupa Referans Ağı‘nın (ERN) klinik uzmanlığından da yararlanacaktır.
  3. Destek Hizmetleri –Küresel ölçekte veri toplama, bütünleştirme, analiz ve paylaşımını kolaylaştırmak için bir Veri Hizmetleri Merkezi; çevrimsel ve klinik araştırmaların belirli yönleri hakkında rehberlik sunmak için bir Uzmanlık Hizmetleri Merkezi ve en umut verici araştırma projelerini ve teknolojilerini ilerletmek için endüstri ortaklarıyla iş birliği yapan bir Hızlandırma Merkezini içermektedir. Ek olarak, ERDERA güçlü bir Eğitim ve Öğretim programı da sürdürecektir.
  4. Uluslararası Uyum– Mevcut ve yeni kurulan Ulusal Ayna Grupları aracılığıyla, ulusal ve uluslararası nadir hastalık araştırma stratejileri arasında uyumu, özellikle ulusal planlar geliştirme ve uygulama konusunda geride kalan ülkeler için sağlayacaktır. Ayrıca, Avrupa Komisyonu ve ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından 2011 yılında ortaklaşa kurulan, küresel olarak benzersiz bir konsorsiyum olan Uluslararası Nadir Hastalık Araştırma Konsorsiyumu‘nun (IRDiRC) Bilimsel Sekreterliğine de ev sahipliği yapacaktır.

Projede, 37 ülkeden 170’in üzerinde kuruluş arasında önde gelen küresel araştırma enstitüleri, hasta örgütleri, Avrupa araştırma altyapıları, ilaç ve teknoloji şirketleri, kamu fonlama kuruluşları, hayırsever ve özel fon sağlayıcılar, düzenleyici kurumlar, sağlık otoriteleri, hastaneler, üniversiteler veya tıp dernekleri yer almaktadır.

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG), Avrupa’nın en kapsamlı nadir hastalık araştırma ittifakı olan ERDERA’da kritik bir rol üstlenecektir. 25 farklı iş paketinden oluşan bu kapsamlı projede, İBG ve RareBoost altı iş paketi kapsamında tam 11 göreve katkıda bulunarak projenin önemli bir parçası olacaktır. Bunlar; Ulusal Ayna Gruplarının tanıtımı ve uyumunun sağlanması, yeterince temsil edilmeyen ülkelerin katılımını teşvik etmek, veri hazırlığı, genom yeniden analiz araştırma hattının oluşturulması, teşhis süresini kısaltmak için genomik yenilikler bulunması ve nadir hastalıklar araştırmalarında eğitim ve öğretim programlarının oluşturulmasıdır. Bu katkıları için İBG, projeden 222.300 Avro destek alacaktır.

Türkiye’nin ilk Tematik Araştırma Merkezi olan İBG, yaşam bilimleri araştırmalarına dayalı olarak hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi için yenilikçi teknolojiler ve ürünler geliştirmeyi amaçlamaktadır.  İBG tarafından yürütülen RareBoost, İBG’nin nadir ve tanısız hastalıklar üzerine temel ve translasyonel araştırmalar için bir mükemmeliyet merkezi olma misyonuna sahip, Avrupa Komisyonu Ufuk Avrupa2020 tarafından finanse edilen bir ERA Chair projesidir.

ERDERA’yı derinlemesine incelemek için bir lansman etkinliği

ERDERA’nın, AB nadir hastalıklar araştırma stratejisinin daha geniş bağlamda hedeflerini sunmak için 28-29 Ekim 2024 tarihlerinde Avrupa Birliği, Fransız Sağlık ve Araştırma Bakanlıkları, ERDERA liderlik ekibi ve hasta örgütleri temsilcilerin söz alacağı bir lansman etkinliği düzenlenecektir. 28 Ekim’de 15:00-16:30 saatleri arasındaki açılış oturum programı, çevrimiçi katılabilecek basın mensuplarına açık olacaktır. Etkinlik tarihi yaklaştıkça daha detaylı bilgi paylaşılacaktır.  

Faydalı bağlantılar:

ERDERA Web Sitesi

EJP RD Web Sitesi

LinkedIn

Instagram

Facebook

X

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir