RareBoost Ekibi
ERA Chair Lideri
Prof. Dr. Uğur Özbek, MD, PhD
Prof. Uğur Özbek, 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nde Kanser Genetiği alanında doktora derecesini aldı. Aynı üniversiteden 2006 yılında Tıbbi Genetik Uzmanlığı aldı. 1994 yılında Cenova’daki Gaslini Enstitüsü’nde Nöroblastoma’daki moleküler defektler üzerine, daha sonra 1996 yılında Milano’daki St. Gerardo Hastanesi’nde pediatrik lösemilerin moleküler tanısı üzerine çalıştı. 1998-2000 yılları arasında Memphis’teki St. Jude Çocuk Araştırma Hastanesi Genetik Bölümü’nde lökomogenezin moleküler genetiği üzerine doktora sonrası araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1997 yılında Temel Onkoloji Doçenti, 2003 yılında Genetik Profesörü oldu. Erasmus Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kurucusu A. Querido adına verilen Querido Kürsü profesörlüğü ile ödüllendirildi. 1994-2016 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Enstitüsü Genetik Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalıştı. Bu dönemde Adli Tıp Kurulu üyeliği, Adli Biyoloji Anabilim Dalı’nda danışman olarak; İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Genetik Yüksek Lisans Programı öğretim üyesi ve direktörü ve İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Enstitüsü direktörü olarak görev yaptı. 2016-2023 yılları arasında İstanbul Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalıştı ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü direktörü ve Tıbbi Genetik Anabilim Dalı başkanı olarak görev yaptı. 2017 yılında Türkiye’de ilk olan Acıbadem Üniversitesi-ACURARE’de Nadir ve Tanısız Hastalıklar Merkezi’ni kurdu. 2023 yılında RareBoost projesinin ERA Chair Lideri olarak IBG’ye katıldı.
Dr. Özbek, 2016 yılından bu yana Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nda (TÜSEB) bilimsel danışma kurulu üyesi olarak çalışmaktadır. Ayrıca 2006 yılından bu yana Orphanet’in Türkiye ulusal koordinatörlüğünü yürütmektedir. Araştırma ilgi alanları arasında çocukluk ve yetişkin kalıtsal kanserleri/hematolojik maligniteleri ve nadir/tanısız hastalıkların altında yatan genetik ve moleküler biyolojik mekanizmaların belirlenmesi yer almaktadır.
ARAŞTIRMACILARIMIZ
Burcu Akman, PhD
Doktora Sonrası Araştırmacı
Dr. Burcu Akman, lisans eğitimini Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Programı’nda, yüksek lisans eğitimini ise İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyoloji Programı’nda tamamladı. 2021 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında doktora derecesini aldı. Doktora çalışmalarında B hücreli lenfomalardaki genetik ve epigenetik anormalliklerin anlaşılması konusuna odaklandı. Mezuniyetinin ardından, hastalık patogenezinde epigenetik düzensizliğin rolünü araştıran doktora sonrası projelerde yer aldı. Dr. Akman, Haziran 2024’te doktora sonrası araştırmacı olarak RareBoost’a katıldı ve şu anki çalışmaları nadir hastalıklarda ve nadir kanserlerde epigenetik mekanizmaları anlamaya odaklanıyor.
Ravza Nur Yıldırım, MD
Tıbbi Genetik Uzmanı, Araştırmacı
Dr. Ravza Nur Yıldırım, 2016 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından Sağlık Bakanlığı’na bağlı çeşitli hastanelerde pratisyen hekim olarak görev yaptı ve 13 ay boyunca zorunlu hizmet yükümlülüğünü yerine getirdi. 2023 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde tıbbi genetik uzmanlığını tamamladı. Dr. Yıldırım, genomik alanında kapsamlı araştırmalar yürüttü ve çoklu konjenital anomaliler, metabolik hastalıklar, nörogelişimsel bozukluklar, epileptik sendromlar, zihinsel engellilik, kalıtsal kanser sendromları, kısırlık, otizmle ilişkili sendromlar, kalıtsal bunama, immün yetmezlikler ve kalıtsal kardiyomiyopatiler üzerine çalışmalar yaptı. Nisan 2024’te RareBoost-Özbek Lab ekibine araştırmacı olarak katıldı.
Emre Özzeybek, MSc.
Biyoenformatik Uzmanı
Emre Özzeybek, 2020 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde Lisans, 2023 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyoenformatik Yüksek Lisans Programı’nda “İleri Beslemeli Sinir Ağları Kullanarak Kısa Genomik Okumalardan Tür Sınıflandırması” başlıklı teziyle Yüksek Lisans derecesini tamamladı. Lisans eğitimi sırasında bir yıl boyunca özel bir şirkette veritabanı geliştiricisi olarak çalıştı. Şubat 2024’ten bu yana, Rareboost ERAChair projesi üzerinde İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nde biyoenformatik uzmanı olarak çalışmaktadır. Çalışmaları genomik varyant tespiti ve yorumlamasına odaklanmaktadır. İkincil ve üçüncül varyant analizi için altyapıyı kurmuş ve sonuçlarını iyileştirmek için yeni araçlar denemektedir.
Tuğçe Batur, PhD
Doktora Sonrası Araştırmacı
Dr. Tuğçe Batur, 2011 yılında Bilkent Üniversitesi’nden Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında lisans derecesiyle mezun oldu. Sabancı Üniversitesi’nde moleküler biyoloji, genetik ve biyomühendislik alanında yüksek lisans yaptı. İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü’nde, Öztürk Laboratuvarı’nda Kanser Mekanizmaları ve Teranostik üzerine doktora derecesini tamamladı. 2022 yılında İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’ndeki Dimitrov Laboratuvarı’nda kromatin biyolojisi üzerine doktora sonrası çalışmalar yaptı. Mayıs 2024’te Nadir ve Tanısız Hastalıklar Platformu’na doktora sonrası araştırmacı olarak katıldı.
Ayça Yiğit, MSc.
Doktora Öğrencisi, Varyant Analisti
Ayça Yiğit, İzmir Biyotıp ve Genom Enstitüsü’nde Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde doktora öğrencisidir. Acıbadem Üniversitesi Genom Çalışmaları Yüksek Lisans Programı’ndan “Yeni Aday Genleri ve Varyantları Belirlemek ve Tanıyı Artırmak İçin Serebral Palsi Hastalarından Oluşan Bir Türk Kohortunda Tüm ve Klinik Ekzom Dizileme Verilerinin Kullanılması” başlıklı teziyle mezun oldu. Nadir hastalıklara odaklanarak genom analizi alanında çalışmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana RareBoost projesinde Varyant Analisti olarak çalışmaktadır.
Sinem Aktuğ, MSc.
Laboratuvar Yöneticisi
Sinem Aktuğ, 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden mezun oldu. Aziz Sancar Deneysel Tıp Enstitüsü’ndeki yüksek lisans konusu, ‘Ortak Değişken İmmün Yetmezlik Hastalarında ICOS, CD19, TACI, BAFF-R genlerinin taranması’ydı. Yüksek lisans derecesi sırasında, birincil immün yetmezlik için moleküler tanı ve gen terapisinin geliştirilmesi için bir model hastalık olarak X’e bağlı agammaglobulinemi (XLA) üzerine TÜBİTAK projesinde araştırmacı olarak çalıştı. Ayrıca, genlerde çıkan varyantların hematolojik malignitelerinde Derin Dizileme Analizi Yöntemi: IRON II projesinde gönüllü olarak yer aldı. TÜBİTAK projesinden sonra GENOMIST Genom Bilimleri Ar-Ge’de araştırma personeli olarak çalıştı. Yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra Gen-Era Diagnostik A.Ş. ve Özgün Kimyevi Madde’de saha uygulama uzmanı olarak çalıştı. Şubat 2024 tarihi itibariyle RareBoost ekibine Laboratuvar Yöneticisi olarak katıldı.
İDARİ VE İLETİŞİM EKİBİMİZ
Aliye Kübra Ünal, MSc.
İdari Araştırma Görevlisi
Kübra Ünal, 2019 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü’nde Lisans, 2021 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Yönetimi Yüksek Lisans Programı’nda “Kalite Fonksiyon Göçerimi (KFG) Temelli Yeni Ürün Geliştirme Sürecinin Bir Sağlık Kuruluşunda Uygulanması” başlıklı teziyle Yüksek Lisans derecesini tamamladı. Lisans eğitiminin bir döneminde Almanya’daki Westsächsische Hochschule Zwickau’da sağlık yönetimi alanında Erasmus+ öğrenim hareketliliği programına katıldı. Şu anda Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü’nde doktora çalışmalarını sürdürüyor. Aralık 2023’ten bu yana, Rareboost ERAChair projesinde İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nde idari araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.
Begüm Utz, PhD
Bilimsel İletişim Uzmanı
Dr. Begüm Utz, lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyolojik Bilimler Programı’ndan, yüksek lisans derecesini ise Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden aldı ve burada Huntington hastalığının başlangıç yaşının genetik değiştiricilerini inceledi. Daha sonra Almanya, Berlin’deki Charite Tıp Fakültesi’nde; ABD, Memphis, TN’deki St. Jude Çocuk Araştırma Hastanesi’nde; ve ABD, Nashville, TN’deki Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nde araştırma laboratuvarlarında; fare modellerinde gen terapisi ve miyelodisplastik sendromlarda mikroRNA’ların rolü ile ilgili çeşitli projelerde çalıştı. Dr. Utz, 2018 yılında Vanderbilt Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü’nde doktorasını tamamladı. Doktora araştırmasında tümör mikroçevresinin kanser hücresi göçündeki rolünü araştırdı. Daha sonra Helsinki Üniversitesi’nin Translasyonel Kanser Biyolojisi Araştırma Programı’nda doktora sonrası bir proje üstlenmek üzere Finlandiya, Helsinki’ye taşındı. Bunu takiben Finlandiya, Turku’da bir biyoteknoloji girişim şirketine Ürün Yöneticisi olarak katıldı. 2023’te Dr. Utz, RareBoost projesine Bilim İletişim Uzmanı olarak katıldı.
Emine Eylül Taşkın, MSc.
Bilimsel İletişim Uzmanı
Emine Eylül Taşkın, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Hemşirelik alanında Yüksek Lisans derecesine sahiptir (2011). Lisansüstü öğrencisiyken, İzmir’deki Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin ortopedi ve travmatoloji ünitesinde Klinik Hemşire olarak ve aynı bölümde gönüllü danışman hemşire olarak uygulamalı deneyim kazandı. Sağlık alanında güçlü bir temele ve küresel bir bakış açısına sahip olan Taşkın, hem özel hem de kar amacı gütmeyen sektörleri kapsayan çeşitli bir kariyer inşa etti. 2011 yılında, Araştırma Asistanı olarak CERI’ye (Cancer Education and Research Institute) katılmak için Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı. Halk sağlığına olan bağlılığı, 2014 yılında “Bronzlaşma ve Melanoma Riski” makalesinin yayınlanmasına yol açtı. Taşkın, aynı zamanda Uluslararası İlişkiler alanında lisans derecesi alırken, İstanbul’daki LinkUS PR’da İletişim ve Proje Danışmanı rolünü üstlendi. Burada, çeşitli sektörlerdeki profesyonellerle iş birliği yaparak sosyal sorumluluk projelerini yönetme ve geliştirme konusunda başarılı oldu. Bu deneyime dayanarak, 2023’te İzmir’deki Genç Hayat Vakfı’nda (GHV) afet yardım projesine (Umut Sarmalı) başarıyla liderlik etti ve kaynakları optimize etme, ortaklıkları teşvik etme ve olağanüstü sonuçlar elde etme yeteneğini gösterdi. Google tarafından Profesyonel Proje Yönetimi Sertifikası (2024) alan Taşkın, stratejik bir iletişim planı geliştirmek için RareBoost Proje Ekibine Bilimsel İletişim Uzmanı olarak katıldı.
Noor Fatima, MSc.
Eğitim Sorumlusu
Noor Fatima, 2018 yılında Biyokimya alanında Lisans derecesini, 2020 yılında Altın Madalya ile Biyoteknoloji alanında Yüksek Lisans derecesini Pakistan’daki Pencap Üniversitesi Biyokimya ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nden almıştır. Yüksek Lisans derecesi sırasında Pencap Üniversitesi’ndeki “Biyofarmasötik ve biyobelirteç keşif laboratuvarında” araştırmacı olarak çalışmıştır. Araştırmaları, özellikle glioma için invaziv olmayan prognostik biyobelirteçleri keşfetmede Kanser Genomiği ve Epigenetiği üzerine odaklanmıştır. CSS Global’da (2022) IGCSE Biyoloji öğretmeni olarak etkili öğretim stratejileri ve oturumlarını yönetme ve uygulama konusunda kanıtlanmış bir geçmişe sahiptir. Sorgulama tabanlı ve proje tabanlı öğrenme, EdTech entegrasyonu ve gelişmiş pedagojik teknikler ve kişilerarası beceriler konusundaki uzmanlığı, ilgi çekici ve destekleyici bir öğrenme ortamı yaratmada etkili olmuştur. Araştırmacı ve eğitmen olarak geçmişi, son teknoloji araştırma ile etkili bilgi yayılımı arasındaki boşluğu kapatmak için benzersiz bir konumdadır. Fatima, nadir hastalıklar alanında gelecek nesil bilim insanlarını ve sağlık uzmanlarını eğiten ve güçlendiren eğitim programları geliştirmek için 2024 yılında Eğitim Sorumlusu olarak IBG’ye katıldı.
PROJE YÖNETİM OFİSİ
RareBoost Proje Yönetim Ofisi, RareBoost Koordinatörü Dr. Wingender ve IBG İş Geliştirme ve Ticarileştirme Birimi’nden Çetin Akın ve Beliz Özüt’ü içerir. Yönetim Ofisi, RareBoost’un idari, yasal ve finansal süreçlerini etkin bir şekilde yönetmekten ve projenin başarılı bir şekilde ilerlemesini sağlamaktan sorumludur.