ETKİNLİKLERHABERLER & ETKİNLİKLER

Nadir Hastalıklarda Biyobanka ve Etik Paneli

18 Ekim’de İBG’de yapılacak olan ‘Nadir Hastalıklarda Biyobanka ve Etik’ paneline katılımınızı bekliyoruz.

Bu toplantıda, değerli konuşmacılarımız Doç. Dr. Signe Mežinska (Letonya Üniversitesi) ve Prof. Dr. Hakan S. Orer (Koç Üniversitesi) nadir hastalıklarda biyobankalamayı çevreleyen etik hususlar hakkında sunum yapacaklar, ve ardından, bir panel tartışması yapılacaktır.

Etkinlik Detayları

Tarih: Cuma, 18 Ekim 2024

Saat: 09:00

Yer: Aziz Sancar Oditoryumu, İBG, İzmir

Program

09:00-09:20 Kayıt

09:20-09:30 Açılış Konuşması: Prof. Dr. Uğur Özbek

09:30-10:15 Doç. Dr. Signe Mežinska: Ethical Issues in Biobanking for Rare Diseases: Problems and Solutions”

10:15-11:00 Prof. Dr. Hakan S. Orer: Ethical Challenges and the Promise of Synthetic Biology”

11:00-11:30 Panel Tartışması

11:30-12:00 Kapanış konuşması

12:00-13:00 Öğle yemeği

Konuşmacılar

Doç. Dr. Signe Mežinska

Dr. Mežinska, Letonya Üniversitesi Tıp ve Yaşam Bilimleri Fakültesi’nde biyoetik alanında çalışan bir öğretim üyesidir. Bilimsel ilgi alanları arasında biyomedikal araştırma etiği, biyobankacılık ve biyoteknoloji etiği, üreme etiği ve ilaçların rasyonel kullanımı yer almaktadır.

UNESCO ve WHO tarafından düzenlenen çeşitli uluslararası eğitim programlarında araştırma etiği eğitmeni olarak görev yapmıştır. Dr. Mežinska, UNESCO Uluslararası Biyoetik Komitesi 2016-2024 üyesi (Başkan Yardımcısı 2017-2021), WHO COVID-19 Etik ve Yönetim çalışma grubu üyesi, BBMRI-ERIC ELSI ağı üyesi olarak bulunmuştur ve şu anda Biyotıp ve Sağlık alanlarında Avrupa Konseyi İnsan Hakları Yönlendirme Komitesi (CDBIO) üyesi ve Avrupa Komisyonu ve Letonya’daki çeşitli ulusal kuruluşlar ve araştırma etiği komiteleri için araştırma etiği uzmanı olarak görev yapmaktadır.

Prof. Dr. Hakan S. Orer

Dr. Orer, Hacettepe Üniversitesi’nden MD ve PhD derecelerini aldı ve Farmakoloji alanında uzmanlaştı. Hacettepe Üniversitesi’nde uzun bir görev süresinin ardından Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Profesör olarak göreve başladı. Başlıca araştırma ilgi alanları, kemoterapi kaynaklı nöropati ve inflamatuar mekanizmaların klinik-öncesinde ve klinik aşamadaki çalışmalarıdır.

Dr. Orer, 2016’dan beri UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Biyoetik İzleme Grubu’nun başkanlığını yürütmektedir. UNESCO Genel Müdürü, Dr. Orer’i 2018 ve 2022’de iki dönem Uluslararası Biyoetik Komitesi’ne (IBC) atamıştır. Şu anda UNESCO IBC Bülteni’nin eş editörü ve “Sağlık Sorunlarında Dayanışma ve İş Birliği” raporunun eş koordinatörüdür. Ayrıca Koç Üniversitesi Etik Komiteleri’nin Başkanıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir