ETKİNLİKLERHABERLER & ETKİNLİKLER

Rareboost Seminerleri – Prof. Dr. Haluk Topaloğlu

Prof. Haluk Topaloğlu 19 Şubat 2024 tarihinde İBG’de “Nöromusküler hastalıklarda yeni nesil tedaviler” başlıklı bir seminer verecektir.

Prof. Dr. Haluk Topaloğlu, pediatrik nöroloji alanında, özellikle de nöromusküler hastalıklar konusunda önde gelen uzmanlardan biridir. Prof. Dr. Topaloğlu şu anda Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görev yapmaktadır.

Prof. Dr. Topaloğlu’nun nadir görülen nöromüsküler hastalıklar ve yeni tedavi yaklaşımları konulu seminerine katılımınızı bekliyoruz.

Prof. Dr. Haluk Topaloğlu Hakkında

Dr. Haluk Topaloğlu, 1978 yılında Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu ve 1982 yılında aynı fakültede Pediatri uzmanlığını tamamladı.

1984-1985 yılları arasında Kanada Calgary Üniversitesi Alberta Çocuk Hastanesi’nde Çocuk Nörolojisi eğitimi aldı. 1994-1995’te Londra, Birleşik Krallık’taki Royal Post Graduate Medical School’da Christian Saunders anma bursiyeri olarak çalışmalar yaptı.

Kendisi British Council ve ‘Association Française contre les Myopathies (AFM)’ akademisyenidir. Dr. Topaloğlu, yaşam boyu kas hastalıklarında klinik ve temel araştırmalara yaptığı katkılardan dolayı 2003 yılında Türkiye Bilim ve Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ödülü ve 2015 yılında İtalyan Gaetano Conte ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası ödüle layık görüldü. Ayrıca, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesidir.

2001-2019 yılları arasında Dünya Kas Derneği (WMS) Sekreteri olarak görev yaptı ve Uluslararası Çocuk Nörolojisi Derneği (ICNA), İnfantil Nöbet Derneği (ISS), Asya ve Okyanusya Çocuk Nörolojisi Derneği (AOCNA) Yönetim Kurullarında çalıştı, Akdeniz Miyoloji Derneği (MSM) ve şu anda ICNA Sanat ve Zaman Yoluyla Nöroloji (NTAT) Beşeri Bilimler Komitesi’nin eşbaşkanlığını yürütmektedir.

Prof. Dr. SMA ve DMD gibi pediatrik nöromüsküler hastalıklar için yeni genetik tedavilerin geliştirilmesine yardımcı olmuştur. Prof. Dr. Topaloğlu’nun h-indeksi 65’in üzerindedir. Kendisi Nöropediatri, Nöromüsküler Hastalıklar Dergisi, Çocuk Nörolojisi Derneği Annals of Child Neurology Society’nin yayın kurullarında yer almaktadır ve şu anda Nöromüsküler Bozukluklar dergisinin Yardımcı Editörlüğünü yapmaktadır.

Halen İstanbul Yeditepe Üniversitesi Pediatri ve Çocuk Nörolojisi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Seminer özeti

Duchenne kas distrofisinin (DMD) moleküler tedavileri gittikçe yaklaşıyor. Durdurma kodonunu okuma, ilk moleküler yaklaşımdı. Bunları gen terapisi ve ekzon atlama yönündeki çalışmalar izledi. 15 yılı aşkın geçmişi olan bir yaklaşım olan ekzon atlama konusuna özellikle ilgi duyuyorum. Daha önceki çalışmalara dayanan birçok umut verici klinik çalışma var. Bu tedavilerdeki genel amaç, hastalık sürecini yavaşlatmak ve hastalarda bir değişim yaratmak için yeterli distrofin proteininin üretimine öncülük edebilmektir. Bu moleküllerden bazılarının halihazırda sağlık yetkilileri tarafından en azından koşullu onayı vardır, ancak hala yeni verilere ihtiyaç vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir